تاريخ : 17 / 2 / 1393برچسب:ارتش,نیروی هوایی,بسیج ارتش,پایگاه مردمی,, | 14:57 | نویسنده : بسیجیان ارتش
پایگاه مردمی ارتش جمهوری اسلامی ایران:
پایگاه مردمی ارتش::پیشران جت موجود در این موشک جدید ایرانی وظیفه حفظ این سرعت را به طور ثابت برای رسیدن به هدف بر عهده دارد که موجب اجرای سریعتر مأموریت در مقایسه با بمبهای دورایستا با همین برد میشود. این بمبها به دلیل عدم برخورداری از پیشران به مرور دچار افت سرعت میشوند.
به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، سلاحهای دورایستا امروزه به یکی از مهمترین انواع سامانههای تهاجمی نیروهای هوایی دنیا تبدیل شده به طوری که کشورهای مختلفی اقدام به طراحی و ساخت بمبها و موشکهای دورایستا کرده اند. تمامی این سلاحها در مراحل مختلف پرواز دارای قابلیت هدایت و کنترل هستند و حتی میتوانند در صورت لزوم در میانه مسیر، هدف دیگری را برای حمله انتخاب کنند.
برخی از موشکهای دورایستای هواپرتاب ساخته شده در دنیا با بهرهگیری از برد بالای خود، از سمتی غیر جهت پرواز و راستای اولیه شلیک از هواپیما به هدف نزدیک شده و در واقع میتوانند هدف را دور بزنند. تعدادی از این موشکهای دورایستا که دارای بردهای بالا هستند در دسته موشکهای کروز قرار میگیرند.
اصلیترین مشخصه این نوع موشکها پرواز در ارتفاع بسیار نزدیک به سطح زمین و عموماً کمتر از 30 متری در فاز پیمایشی (کروز) از مراحل حرکت آن است که بخش بسیار زیادی از زمان پرواز آنها را شامل میشود از این رو این موشکها به نام کروز شناخته شدند بر خلاف تصور نادرستی که این واژه را صرفاً به وجود قابلیت هدایت در موشک نسبت میدهد.
اغلب موشکهای کروز ساخته شده دارای سرعتهای کمتر از صوت هستند اما برخی نمونههای جدید در بخش نهایی پرواز (فاز ترمینال) به سرعت مافوق رسیده و برخی نیز از ابتدای پرواز، سریعتر از صوت حرکت میکنند. موشکهای کروز از هواپیما، پرتابگر زمینی، کشتی و زیردریایی شلیک میشوند و انواع مختلف آنها برای حمله به رادارها، کشتیها و اهداف زمینی توسعه یافتهاند.
برخی از مهمترین اجزاء مشترک همه این موشکها شامل پیشران راکتی برای نمونههای برد کوتاه تا متوسط و موتور جت برای نمونههای دوربرد، سامانه هدایت درونی یا همان ناوبری اینرسی، خلبان خودکار، ارتفاعسنج (برای اندازهگیری ارتفاع از سطح و پرواز در نزدیکی آن) و جستجوگر هدف که عموماً از نوع راداری، تصویری یا حرارتی است.
برخی از موشکهای جدید میتوانند به صورت هوشمند اهداف را شناسایی کرده و برای اجرای بهتر مأموریت خود در هدفگیری نهایی تغییراتی اعمال نمایند. این قابلیت خصوصاً برای موشکهای حامل ریزمهمات برای انهدام چندین هدف، بسیار مفید است.
برد موشکهای دورایستا و کروز هواپرتاب از چند ده کیلومتر تا چند هزار کیلومتر را شامل میشود. مهمترین مزیت شلیک موشک از بردهای بالا در امان ماندن هواپیما از پدافند دشمن است.
در واقع این خود موشک است كه بايد از ميان لايههاي دفاع هوايي اطراف هدف به سوي آن ادامه مسير دهد؛ در حالي كه براي رها كردن بمبهاي سقوط آزاد و موشکهای برد کوتاه قدیمی، هواپيماي بمباران كننده ميبايست تا فاصله چند كيلومتري هدف، پيشروي مینمود كه كاملاً در معرض آتش تمام انواع تسليحات پدافندي از توپهاي كاليبر پايين و موشكهاي دوشپرتاب تا موشكهاي بزرگتر با بردهای بیشتر قرار ميگرفت.
همچنین با استفاده از تسلیحات دورایستا امکان افزایش گستره نبرد با تعداد ثابتی هواپیمای رزمی ایجاد میشود. افزايش گستره نبرد به اين معناست كه مساحت محدوده تحت پوشش توسط يك هواپيماي جنگي با موشكی با برد مشخص در صورت استفاده از موشك با برد دو برابر، به چهار برابر افزايش خواهد يافت كه بدين ترتيب با استفاده از همان تعداد جنگنده بمبافكن، امكان ضربه زدن به منطقهاي با مساحت چهار برابر ایجاد خواهد شد.
به علاوه، وجود برد بالا امکان حمله به یک هدف از جهات مختلف توسط یک هواپیما یا حمله به چند هدف در مناطقی با فواصل مختلف از آن را میدهد.
توانمندي «شليك كن و فراموش كن» در سلاحهاي دورايستا كه به معني هدايت خودكار بمب يا موشك پس از شليك است اين امكان را به هواپيماي كاربر اين نوع تسليحات میدهد كه پس از رها كردن سلاح، گردش كرده و به سوي مواضع خودي بازگردد و در نتيجه خطر فعاليت پدافند دشمن بر ضد خود را بطور كامل از بين برده و يا از خطر رهگيري و تعقيب شدن بوسيله جنگندههاي نيروي مدافع، به ميزان زيادي بكاهد.
از ديگر مزاياي موشكهاي دورايستاي هوشمند و دقيق، امكان تحقق ايده يك موشك براي يك هدف است.
همانطور كه پيشتر اشاره شد، در نبردهاي هوايي گذشته براي انهدام اهداف، به تعداد زيادي بمب نياز بود و اين تعداد در اوائل دهه 1990 به يك تا دو بمب كاهش يافت. بدين ترتيب هواپيمايي كه مثلاً شش بمب حمل ميكند توان حمله به شش هدف را يافت كه به معني انهدام اهداف بيشتر در يك سورتي پرواز توسط يك جنگنده است كه به كاهش بار كاري نيروي هوايي، امكان افزايش گستره نبرد (بسته به برد دورایستایی سلاح)، صرفهجويي در مصرف مهمات و دوام بيشتر نيروي عمل كننده در يك نبرد فرسايشي است.
به گزارش مشرق، در زمینه دقت بمبها و موشکهای دقیق میتوان گفت که این سلاحها پس از طی مسافتهای چند ده کیلومتر تا چند هزار کیلومتر امکان اصابت به هدف خود را با خطاهایی کمتر از 15 متر تا کمتر از 1.5 متر دارند.
این میزان دقت امکان انهدام حتی یک ساختمان در قلب یک شهر پر جمعیت را بدون وارد آمدن خسارت به اطراف یا انهدام ساختمانهای مجاور فراهم کرده و به معني توان هدف قرار دادن مراكز فرماندهي دشمن حتي در محيطهاي شهري است. همانطور که نتایج به کار گیری موشکهای کروز و سایر مهمات هدایت شونده در جنگهای دو دهه اخیر تا حدودی این مطلب را نشان داده است.
حال با تركيب اين دقت بالا با هوشمند شدن و قابليت هدایت خودکار پس از شلیک، يك هواپیمای رزمی امكان حمله به چندين هدف متمايز در يك بازه زماني چند ثانيهاي را مييابد كه جهش چشمگيري در تأثيرگذاري نيروي هوايي محسوب ميشود.
خصوصاً سرعت عمل نيروي هوايي به عنوان يك نيروي نظامي واكنش سريع با به كار گيري چنين سلاحي بالاتر ميرود. بنابراين با تعداد كمتري پرواز، با تعداد كمتري جنگنده، به تعداد بيشتري هدف، در گسترهاي وسيعتر، با احتمال اصابت بالا و بسيار دقيق (خطاي در حد چند متر) ميتوان يورش برد.
همچنین موشکهای کروز با توجه به امکان پرواز بین عوارض زمینی و در ارتفاع پائین برای در امان ماندن از دید رادارها و رسیدن به نزدیک هدف بدون دیده شدن توانمندی بالایی دارند که به کاهش چشمگیر احتمال منهدم شدن موشک توسط پدافند اطراف هدف منجر شده است خصوصاً در مأموریتهای ضد کشتی که موشک در فاصله چند متری سطح آب در فاز نهایی پرواز میکند. در مقابل نیروی مدافع باید تمام مسیرهای ورود موشکهای کروز را با سامانههای کشف و ردگیری و انهدام علیه این اهداف نسبتاً سریع پوشش دهد.
تلاشهایی از جنس جهاد
نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نهاجا) با بهرهمندی از تجربه گرانقیمت 8 سال جنگ تمام عیار در برابر نیروی هوایی ارتش بعث عراق که از آخرین اطلاعات، تسلیحات، آموزشها و مشاورههای قدرتهای بزرگ دنیا برخوردار بود با درک نیاز به افزایش برد دورایستایی تسلیحات هواپرتاب پس از فراغت از نبرد به توسعه توانمندیهای خود در این زمینه پرداخت.
بازدید شهید ستاری فرمانده فقید نهاجا از یکی از اولین موشکهای دورایستای ساخت این نیرو
پخش کننده مهمات کوچک با نام کایت، که دستکم دو نسل از آن ساخته شده نمونهای از این تلاشها است که توسط معاونت جهاد خودکفایی نهاجا به ثمر رسیده. حرکت به سمت ساخت چند نسل از موشکهای دقیق هدایت لیزری ستار با بردهای چند برابر بمبهای هدایت لیزری در اختیار این نیرو نیز جلوهای دیگر از این فعالیتها است.
اما در چند سال گذشته و با کمک وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح کار توسعه تسلیحات هواپایه دورایستا برای هواپیماهای رزمی کشور رونق بیشتری گرفت. نمونهای از نتایج این دسته از پروژهها، بمبهای قاصد1و2 هستند. این بمبها با برخورداری از سرجنگی سنگین به جرم 2000 هزار پوند معادل 907 کیلوگرم، بکارگیری حسگر اپتیکی در دماغه برای هدفگیری دقیق و بالهایی بزرگ ضمن رسیدن به خطای نزدیک به صفر در اصابت به هدف که در فیلم آزمایش این موشک نیز مشهود بود به بردهای 30 تا 50 کیلومتر دست مییابند.
همچنین در نقش ضد کشتی نیز پس اجرای پروژه قائم و آزمایش موشک های مختلف، امروزه جنگندههای نیروی هوایی ارتش و دستکم اف-4ئی فانتوم، قابلیت شلیک موشکهای ضد کشتی نصر با برد بیش از 35 کیلومتر، نور با برد 120 و قادر با برد بیش از 220 کیلومتر را نیز پیدا کردهاند. البته این بردها مربوط به حالت شلیک از سطح است و با شلیک از هواپیما برد این موشکها بیشتر خواهد بود.
این در حالی است که در زمان جنگ تحمیلی اجرای عملیات دقیق ضد کشتی تنها با موشک هوا به سطح ماوریک با برد نهایی کمتر از 25 کیلومتر (در بهترین شرایط) ممکن بود.
ظاهراً در آن سالها به کار گیری موشکهای «MIM-66 استاندارد» نیز در نقش ضد کشتی در کشورمان چندان رضایت بخش نبوده است. اما امروزه طیفی از موشکهای پیشرفته، با قدرت تخریب بسیار بیشتر از موشکهای فوق و با برد متوسط تا بلند ستون فقرات عملیات ضد کشتی و ضد اهداف ساحلی را بر عهده دارند.
نمونهای دیگر از موشکهای برد بلند، قاصد3 است که توسط نهاجا معرفی شد و در رژههای نیروهای مسلح به نمایش در آمد. بر خلاف قاصد1و2 این نمونه دارای یک پیشران راکتی بزرگ بوده که آن را به برد اعلام شده بیشتر از 120 کیلومتر میرساند.
قاصد3 نیز از یک حسگر اپتیکی به علاوه سامانههای کمکی دیگر برای هدفگیری اولیه پیش از پرتاب و قاعدتاً سامانهای برای هدایت و ناوبری در مسیر طولانی پرواز برخوردار است.
جدیدترین کروز ایرانی
در رژه روز ارتش جمهوری اسلامی ایران بر خلاف سالهای گذشته به جای موشک قاصد3 ، موشکی دیگر به نمایش درآمد که مشخصاتی همچون برد بالای 100 کیلومتر و عملکرد کروز برای آن اعلام شد. این موشک شباهت محسوسی به قاصد3 داشته اما به جای یک پیشران راکتی از یک موتور جت بهرهمند است.
پیکربندی این موشک نیز مشابه قاصد3 شامل 4 بال اصل در انتهای بدنه مجهز به سطوح کنترلی و 4 بالک کوچک پایدار کننده نزدیک دماغه است. بالها و بالکهای این موشک به شکل علامت ضربدر یا کراس قرار گرفتهاند که از نظر دینامیک و کنترل پیچیدگی بیشتری نسبت به بالکهای قرار گیرنده به شکل علامت بعلاوه یا پلاس (+) داشته اما کارامدی بهتری در شرایط مختلف دارند. ابعاد تخمینی این موشک شامل طول 5.3 متر، قطر بدنه اصلی 35 و دهانه بال 70 سانتیمتر است.
این موشک نیز مانند سری بمبها و موشک قاصد، موشک زوبین با سرجنگی 750 پوندی (حدود 340 کیلوگرم) و بمب یا موشک قدر با سرجنگی 907 کیلوگرمی از حسگر اپتیکی (دوربین نصب شده در دماغه) برای هدفگیری در فاز نهایی برخوردار است.
با توجه به عملکرد کروز این سلاح هواپرتاب جدید و توضیحات ارائه شده در مقدمه این گزارش این موشک نیز باید سامانه ارتفاعسنج برای تنظیم ارتفاع در هنگام پرواز نزدیک سطح زمین و همچنین سامانهای برای هدایت میانی داشته باشد.
با شروع بخش میانی پرواز موشک باید از سامانههای مختلفی برای هدایت در مسیر صحیح به سمت هدف استفاده کند از جمله سامانه تشخیص عوارض زمینی و مقایسه آن با نقشههای ذخیره شده از قبل. نوع دیگر از سامانههای هدایت میانی، سامانههای مکانیابی جهانی هستند.
بدیهی است در زمان جنگ نه تنها نمیتوان به سامانههای GPS (متعلق به آمریکا) و گالیله (متعلق به اروپا) اتکا کرد بلکه سامانههای مکانیابی جهانی گلوناس روسیه و سامانه در دست توسعه توسط چین نیز تحت تأثیر شرایط مختلف ممکن است از دسترس خارج شوند. از این رو کشورمان برای بهرهگیری از مزیت ناوبری ماهوارهای در حال توسعه منظومه ماهوارههای موقعیتیابی است.
در حال حاضر نیز سامانه ناوبری ملی بر مبنای ایستگاههای زمینی در دست توسعه است. پایه فناوری آن به طور کامل در کشور در قالب سامانه ملی هدی کاربردی شده که تا برد 300 کیلومتر به کاهش خطا و تأخیر سامانه GPS پرداخته و خطای آن را در این برد به کمتر از 30 متر کاهش میدهد.
همچنین سابقه فناورانه کشورمان در سایر موشکهای تولید شده نشان میدهد توانمندی بومی ساخت سامانههای ناوبری دقیق برای موشکهای دوربرد در ایران موجود است.
هر چند با توجه به مقایسه ابعاد موشک کروز رونمایی شده با نمونههای همرده داخلی و خارجی به طور محسوسی برد بیشتر از 100 کیلومتر قابل تخمین است اما در صورت فقدان چنین سامانههایی برای هدایت میانی در موشک کروز نهاجا، احتمالاً در محدوده برد اعلام شده اثر بخشی خواهد داشت.
همچنین با توجه به اینکه یکی از مأموریتهای قاصد3 درگیری با شناورهای دشمن اعلام شده بود، این موشک نیز با اتکا به سامانه هدفگیری اپتیکی در مأموریتهای دریایی شامل انهدام شناورها و تأسیسات ساحلی و اهداف نزدیک به دریا کاملاً مفید خواهد بود. پیش از این نیز اعلام شده بود که نهاجا در حوزه دریایی موفق شده با دستیابی به موشکهای مشابه کروز که به تولید رسیده اهداف خود را مورد اصابت قرار دهد.
به گزارش مشرق، سامانه هدايت اپتيكي موجود در این موشک و نمونههای مشابه به طور كلي شامل يك دوربين مستقر در دماغه و حسگرهای تعيين زاويه بدنه نسبت به راستاي دوربين و سپس تطبيق موشك با زاويه مورد نظر براي اصابت به هدف توسط اعمال نیروی سطوح کنترلی و سامانههاي پردازشگر است.
هر يك از كارهاي قفل روي هدف و هدايت موشك تا برخورد به آن با توجه به فناوريهاي مورد استفاده ميتواند توسط انسان و يا به طور خودكار اجرا شود. این سامانه امکان تعقیب هدف را نیز به صورت خودکار فراهم کرده و امکان خروج از موقعیت شلیک را به هواپیما میدهد.
لازم به ذکر است سامانه هدفگیری اپتیکی در قیاس با رادارهای فعال و رادارهای تصویرساز محدودیت هایی دارد اما بسیار ارزانتر بوده و در بسیاری از شرایط جوی معمولی اثربخشی کافی دارد از این رو میتوان از بمبها و موشکهای مجهز به این سامانه برای شرایط عادی و بردهای نچندان بلند به طور مؤثری بهره گرفت و موشکهای گرانقیمتر راداری را برای سایر مأموریتها در نظر گرفت.
با مقایسه موشک کروز نمایش داده شده با نمونههای مشابه، در نظر داشتن حدود وزنی و ابعاد بالهای آن و سایر پارامترهایی که توضیح آن مد نظر این گزارش نیست، میتوان سرعت پیمایشی بیش از 0.6 ماخ را برای آن تخمین زد.
پیشران جت موجود در این موشک وظیفه حفظ این سرعت را به طور ثابت برای رسیدن به هدف بر عهده دارد که موجب اجرای سریعتر مأموریت در مقایسه با بمبهای دورایستا با همین برد میشود. این بمبها به دلیل عدم برخورداری از پیشران به مرور دچار افت سرعت میشوند.
برد بالای 100 کیلومتری این موشک که دستکم دو برابر بمبهای قاصد است افزايش شعاع پوشش منطقه براي ضربه زدن توسط هواپيماي حامل ميشود. همانطور كه پيشتر اشاره داشتيم، با بهرهگيري از این موشک و قاصد3 براي پوشش یک منطقه با عرض چند صد کیلومتر حداقل به 50 درصد هواپيماي عمل كننده كمتر نياز است كه باعث ایجاد ظرفیت برای اجرای مأموریتهای بیشتر در یک زمان ميگردد.
برد بالای 100 کیلومتر عملاً موشک کروز جدید را به يك سلاح دورايستاي تمام عيار تبديل نموده كه روند طي شده در سالهای اخیر تلاش مجموعه متخصصان دفاعی کشور را براي رسيدن به بردهاي بالاتر در اين رده از تسليحات در عين حفظ دقت و هوشمندي سلاح را نشان میدهد.
در يك عمليات دوربرد نفوذ به خاك دشمن، برد بالاي این موشک تهديد از جانب نيروي دفاعي دشمن را به ميزان چشمگيري كاهش میدهد زيرا اساسا با شليك اين موشك از فواصل دور و کاهش میزان نفوذ در فضای دشمن، هواپيماي عمل كننده از تيررس پدافند در امان ميماند و اين تاكتيك حمله، ريسك عملياتهاي ضربتي را حتي به دور از پوشش هوايي خودي به كمترين ميزان ميرساند.
از سوي ديگر دقت بسيار بالا و نزدیک به صفر، هوشمندي در تعقيب هدف و هدايت تمام خودكار، احتمال اصابت و انهدام هدف را نيز به بيشينه رسانده و در مجموع باعث افزايش تأثيرگذاري قدرت هوايي كشور ميگردد.
بنابراين موشک کروز جدید به معناي واقعي يك سلاح دورایستا و نقطه زن محسوب ميشود كه نقش مؤثري در افزايش كارايي نيروي هوايي در عملياتهاي خود دارد.
انهدام يك هدف با يك بمب امروزه توسط مجموعه بمبها و موشکهای جدیدی كه عملياتي شدهاند ميسر شده و بضاعت كمّي نيروي هوايي با افزايش كيفي معجزهآساي تسليحات به تثبيت قدرت هوايي جمهوري اسلامي ايران در منطقه كمك شاياني کرده است.
برخی از موشکهای دورایستای هواپرتاب ساخته شده در دنیا با بهرهگیری از برد بالای خود، از سمتی غیر جهت پرواز و راستای اولیه شلیک از هواپیما به هدف نزدیک شده و در واقع میتوانند هدف را دور بزنند. تعدادی از این موشکهای دورایستا که دارای بردهای بالا هستند در دسته موشکهای کروز قرار میگیرند.
اصلیترین مشخصه این نوع موشکها پرواز در ارتفاع بسیار نزدیک به سطح زمین و عموماً کمتر از 30 متری در فاز پیمایشی (کروز) از مراحل حرکت آن است که بخش بسیار زیادی از زمان پرواز آنها را شامل میشود از این رو این موشکها به نام کروز شناخته شدند بر خلاف تصور نادرستی که این واژه را صرفاً به وجود قابلیت هدایت در موشک نسبت میدهد.
اغلب موشکهای کروز ساخته شده دارای سرعتهای کمتر از صوت هستند اما برخی نمونههای جدید در بخش نهایی پرواز (فاز ترمینال) به سرعت مافوق رسیده و برخی نیز از ابتدای پرواز، سریعتر از صوت حرکت میکنند. موشکهای کروز از هواپیما، پرتابگر زمینی، کشتی و زیردریایی شلیک میشوند و انواع مختلف آنها برای حمله به رادارها، کشتیها و اهداف زمینی توسعه یافتهاند.
موشک کروز ضد اهداف زمینی تاماهاوک
برخی از مهمترین اجزاء مشترک همه این موشکها شامل پیشران راکتی برای نمونههای برد کوتاه تا متوسط و موتور جت برای نمونههای دوربرد، سامانه هدایت درونی یا همان ناوبری اینرسی، خلبان خودکار، ارتفاعسنج (برای اندازهگیری ارتفاع از سطح و پرواز در نزدیکی آن) و جستجوگر هدف که عموماً از نوع راداری، تصویری یا حرارتی است.
برخی از موشکهای جدید میتوانند به صورت هوشمند اهداف را شناسایی کرده و برای اجرای بهتر مأموریت خود در هدفگیری نهایی تغییراتی اعمال نمایند. این قابلیت خصوصاً برای موشکهای حامل ریزمهمات برای انهدام چندین هدف، بسیار مفید است.
برد بالا، هدایت دقیق و خودکار، عملکرد کروز
برد موشکهای دورایستا و کروز هواپرتاب از چند ده کیلومتر تا چند هزار کیلومتر را شامل میشود. مهمترین مزیت شلیک موشک از بردهای بالا در امان ماندن هواپیما از پدافند دشمن است.
در واقع این خود موشک است كه بايد از ميان لايههاي دفاع هوايي اطراف هدف به سوي آن ادامه مسير دهد؛ در حالي كه براي رها كردن بمبهاي سقوط آزاد و موشکهای برد کوتاه قدیمی، هواپيماي بمباران كننده ميبايست تا فاصله چند كيلومتري هدف، پيشروي مینمود كه كاملاً در معرض آتش تمام انواع تسليحات پدافندي از توپهاي كاليبر پايين و موشكهاي دوشپرتاب تا موشكهاي بزرگتر با بردهای بیشتر قرار ميگرفت.
همچنین با استفاده از تسلیحات دورایستا امکان افزایش گستره نبرد با تعداد ثابتی هواپیمای رزمی ایجاد میشود. افزايش گستره نبرد به اين معناست كه مساحت محدوده تحت پوشش توسط يك هواپيماي جنگي با موشكی با برد مشخص در صورت استفاده از موشك با برد دو برابر، به چهار برابر افزايش خواهد يافت كه بدين ترتيب با استفاده از همان تعداد جنگنده بمبافكن، امكان ضربه زدن به منطقهاي با مساحت چهار برابر ایجاد خواهد شد.
به علاوه، وجود برد بالا امکان حمله به یک هدف از جهات مختلف توسط یک هواپیما یا حمله به چند هدف در مناطقی با فواصل مختلف از آن را میدهد.
توانمندي «شليك كن و فراموش كن» در سلاحهاي دورايستا كه به معني هدايت خودكار بمب يا موشك پس از شليك است اين امكان را به هواپيماي كاربر اين نوع تسليحات میدهد كه پس از رها كردن سلاح، گردش كرده و به سوي مواضع خودي بازگردد و در نتيجه خطر فعاليت پدافند دشمن بر ضد خود را بطور كامل از بين برده و يا از خطر رهگيري و تعقيب شدن بوسيله جنگندههاي نيروي مدافع، به ميزان زيادي بكاهد.
از ديگر مزاياي موشكهاي دورايستاي هوشمند و دقيق، امكان تحقق ايده يك موشك براي يك هدف است.
همانطور كه پيشتر اشاره شد، در نبردهاي هوايي گذشته براي انهدام اهداف، به تعداد زيادي بمب نياز بود و اين تعداد در اوائل دهه 1990 به يك تا دو بمب كاهش يافت. بدين ترتيب هواپيمايي كه مثلاً شش بمب حمل ميكند توان حمله به شش هدف را يافت كه به معني انهدام اهداف بيشتر در يك سورتي پرواز توسط يك جنگنده است كه به كاهش بار كاري نيروي هوايي، امكان افزايش گستره نبرد (بسته به برد دورایستایی سلاح)، صرفهجويي در مصرف مهمات و دوام بيشتر نيروي عمل كننده در يك نبرد فرسايشي است.
موشک کروز تاروس با قابلیت حمله به هدف از جهت مخالف سمت پرواز هواپیمای شلیک کننده
به گزارش مشرق، در زمینه دقت بمبها و موشکهای دقیق میتوان گفت که این سلاحها پس از طی مسافتهای چند ده کیلومتر تا چند هزار کیلومتر امکان اصابت به هدف خود را با خطاهایی کمتر از 15 متر تا کمتر از 1.5 متر دارند.
این میزان دقت امکان انهدام حتی یک ساختمان در قلب یک شهر پر جمعیت را بدون وارد آمدن خسارت به اطراف یا انهدام ساختمانهای مجاور فراهم کرده و به معني توان هدف قرار دادن مراكز فرماندهي دشمن حتي در محيطهاي شهري است. همانطور که نتایج به کار گیری موشکهای کروز و سایر مهمات هدایت شونده در جنگهای دو دهه اخیر تا حدودی این مطلب را نشان داده است.
حال با تركيب اين دقت بالا با هوشمند شدن و قابليت هدایت خودکار پس از شلیک، يك هواپیمای رزمی امكان حمله به چندين هدف متمايز در يك بازه زماني چند ثانيهاي را مييابد كه جهش چشمگيري در تأثيرگذاري نيروي هوايي محسوب ميشود.
خصوصاً سرعت عمل نيروي هوايي به عنوان يك نيروي نظامي واكنش سريع با به كار گيري چنين سلاحي بالاتر ميرود. بنابراين با تعداد كمتري پرواز، با تعداد كمتري جنگنده، به تعداد بيشتري هدف، در گسترهاي وسيعتر، با احتمال اصابت بالا و بسيار دقيق (خطاي در حد چند متر) ميتوان يورش برد.
همچنین موشکهای کروز با توجه به امکان پرواز بین عوارض زمینی و در ارتفاع پائین برای در امان ماندن از دید رادارها و رسیدن به نزدیک هدف بدون دیده شدن توانمندی بالایی دارند که به کاهش چشمگیر احتمال منهدم شدن موشک توسط پدافند اطراف هدف منجر شده است خصوصاً در مأموریتهای ضد کشتی که موشک در فاصله چند متری سطح آب در فاز نهایی پرواز میکند. در مقابل نیروی مدافع باید تمام مسیرهای ورود موشکهای کروز را با سامانههای کشف و ردگیری و انهدام علیه این اهداف نسبتاً سریع پوشش دهد.
تلاشهایی از جنس جهاد
نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نهاجا) با بهرهمندی از تجربه گرانقیمت 8 سال جنگ تمام عیار در برابر نیروی هوایی ارتش بعث عراق که از آخرین اطلاعات، تسلیحات، آموزشها و مشاورههای قدرتهای بزرگ دنیا برخوردار بود با درک نیاز به افزایش برد دورایستایی تسلیحات هواپرتاب پس از فراغت از نبرد به توسعه توانمندیهای خود در این زمینه پرداخت.
بازدید شهید ستاری فرمانده فقید نهاجا از یکی از اولین موشکهای دورایستای ساخت این نیرو
پخش کننده مهمات کوچک با نام کایت، که دستکم دو نسل از آن ساخته شده نمونهای از این تلاشها است که توسط معاونت جهاد خودکفایی نهاجا به ثمر رسیده. حرکت به سمت ساخت چند نسل از موشکهای دقیق هدایت لیزری ستار با بردهای چند برابر بمبهای هدایت لیزری در اختیار این نیرو نیز جلوهای دیگر از این فعالیتها است.
دو نسل از پخش کننده مهمات دورایستای کایت
اما در چند سال گذشته و با کمک وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح کار توسعه تسلیحات هواپایه دورایستا برای هواپیماهای رزمی کشور رونق بیشتری گرفت. نمونهای از نتایج این دسته از پروژهها، بمبهای قاصد1و2 هستند. این بمبها با برخورداری از سرجنگی سنگین به جرم 2000 هزار پوند معادل 907 کیلوگرم، بکارگیری حسگر اپتیکی در دماغه برای هدفگیری دقیق و بالهایی بزرگ ضمن رسیدن به خطای نزدیک به صفر در اصابت به هدف که در فیلم آزمایش این موشک نیز مشهود بود به بردهای 30 تا 50 کیلومتر دست مییابند.
بمب هدایت اپتیکی و دقیق قاصد
همچنین در نقش ضد کشتی نیز پس اجرای پروژه قائم و آزمایش موشک های مختلف، امروزه جنگندههای نیروی هوایی ارتش و دستکم اف-4ئی فانتوم، قابلیت شلیک موشکهای ضد کشتی نصر با برد بیش از 35 کیلومتر، نور با برد 120 و قادر با برد بیش از 220 کیلومتر را نیز پیدا کردهاند. البته این بردها مربوط به حالت شلیک از سطح است و با شلیک از هواپیما برد این موشکها بیشتر خواهد بود.
این در حالی است که در زمان جنگ تحمیلی اجرای عملیات دقیق ضد کشتی تنها با موشک هوا به سطح ماوریک با برد نهایی کمتر از 25 کیلومتر (در بهترین شرایط) ممکن بود.
ظاهراً در آن سالها به کار گیری موشکهای «MIM-66 استاندارد» نیز در نقش ضد کشتی در کشورمان چندان رضایت بخش نبوده است. اما امروزه طیفی از موشکهای پیشرفته، با قدرت تخریب بسیار بیشتر از موشکهای فوق و با برد متوسط تا بلند ستون فقرات عملیات ضد کشتی و ضد اهداف ساحلی را بر عهده دارند.
نمونهای دیگر از موشکهای برد بلند، قاصد3 است که توسط نهاجا معرفی شد و در رژههای نیروهای مسلح به نمایش در آمد. بر خلاف قاصد1و2 این نمونه دارای یک پیشران راکتی بزرگ بوده که آن را به برد اعلام شده بیشتر از 120 کیلومتر میرساند.
موشک قاصد 3
قاصد3 نیز از یک حسگر اپتیکی به علاوه سامانههای کمکی دیگر برای هدفگیری اولیه پیش از پرتاب و قاعدتاً سامانهای برای هدایت و ناوبری در مسیر طولانی پرواز برخوردار است.
جدیدترین کروز ایرانی
در رژه روز ارتش جمهوری اسلامی ایران بر خلاف سالهای گذشته به جای موشک قاصد3 ، موشکی دیگر به نمایش درآمد که مشخصاتی همچون برد بالای 100 کیلومتر و عملکرد کروز برای آن اعلام شد. این موشک شباهت محسوسی به قاصد3 داشته اما به جای یک پیشران راکتی از یک موتور جت بهرهمند است.
موشک کروز هواپایه
پیکربندی این موشک نیز مشابه قاصد3 شامل 4 بال اصل در انتهای بدنه مجهز به سطوح کنترلی و 4 بالک کوچک پایدار کننده نزدیک دماغه است. بالها و بالکهای این موشک به شکل علامت ضربدر یا کراس قرار گرفتهاند که از نظر دینامیک و کنترل پیچیدگی بیشتری نسبت به بالکهای قرار گیرنده به شکل علامت بعلاوه یا پلاس (+) داشته اما کارامدی بهتری در شرایط مختلف دارند. ابعاد تخمینی این موشک شامل طول 5.3 متر، قطر بدنه اصلی 35 و دهانه بال 70 سانتیمتر است.
این موشک نیز مانند سری بمبها و موشک قاصد، موشک زوبین با سرجنگی 750 پوندی (حدود 340 کیلوگرم) و بمب یا موشک قدر با سرجنگی 907 کیلوگرمی از حسگر اپتیکی (دوربین نصب شده در دماغه) برای هدفگیری در فاز نهایی برخوردار است.
با توجه به عملکرد کروز این سلاح هواپرتاب جدید و توضیحات ارائه شده در مقدمه این گزارش این موشک نیز باید سامانه ارتفاعسنج برای تنظیم ارتفاع در هنگام پرواز نزدیک سطح زمین و همچنین سامانهای برای هدایت میانی داشته باشد.
بمب هدایت اپتیکی قدر و موشک هدایت اپتیکی زوبین
در واقع هر چند سامانه هدایت درونی موشکها که از نوع هدایت اینرسیایی و مبتنی بر ژیروسکوپ و شتابسنج است در مراحل اولیه پرواز کاملاً قابل اتکا است اما با گذشت زمان خطای ذاتی این سامانه انباشته شده و نیاز به رفع خطا با اتکا به منابع بیرونی است. بنا بر این موشکهای برد بلند خصوصاً انواع کروز نیازمند سامانههای ناوبری کمکی هستند.
با شروع بخش میانی پرواز موشک باید از سامانههای مختلفی برای هدایت در مسیر صحیح به سمت هدف استفاده کند از جمله سامانه تشخیص عوارض زمینی و مقایسه آن با نقشههای ذخیره شده از قبل. نوع دیگر از سامانههای هدایت میانی، سامانههای مکانیابی جهانی هستند.
بدیهی است در زمان جنگ نه تنها نمیتوان به سامانههای GPS (متعلق به آمریکا) و گالیله (متعلق به اروپا) اتکا کرد بلکه سامانههای مکانیابی جهانی گلوناس روسیه و سامانه در دست توسعه توسط چین نیز تحت تأثیر شرایط مختلف ممکن است از دسترس خارج شوند. از این رو کشورمان برای بهرهگیری از مزیت ناوبری ماهوارهای در حال توسعه منظومه ماهوارههای موقعیتیابی است.
در حال حاضر نیز سامانه ناوبری ملی بر مبنای ایستگاههای زمینی در دست توسعه است. پایه فناوری آن به طور کامل در کشور در قالب سامانه ملی هدی کاربردی شده که تا برد 300 کیلومتر به کاهش خطا و تأخیر سامانه GPS پرداخته و خطای آن را در این برد به کمتر از 30 متر کاهش میدهد.
همچنین سابقه فناورانه کشورمان در سایر موشکهای تولید شده نشان میدهد توانمندی بومی ساخت سامانههای ناوبری دقیق برای موشکهای دوربرد در ایران موجود است.
موشک کروز هواپایه
هر چند با توجه به مقایسه ابعاد موشک کروز رونمایی شده با نمونههای همرده داخلی و خارجی به طور محسوسی برد بیشتر از 100 کیلومتر قابل تخمین است اما در صورت فقدان چنین سامانههایی برای هدایت میانی در موشک کروز نهاجا، احتمالاً در محدوده برد اعلام شده اثر بخشی خواهد داشت.
همچنین با توجه به اینکه یکی از مأموریتهای قاصد3 درگیری با شناورهای دشمن اعلام شده بود، این موشک نیز با اتکا به سامانه هدفگیری اپتیکی در مأموریتهای دریایی شامل انهدام شناورها و تأسیسات ساحلی و اهداف نزدیک به دریا کاملاً مفید خواهد بود. پیش از این نیز اعلام شده بود که نهاجا در حوزه دریایی موفق شده با دستیابی به موشکهای مشابه کروز که به تولید رسیده اهداف خود را مورد اصابت قرار دهد.
به گزارش مشرق، سامانه هدايت اپتيكي موجود در این موشک و نمونههای مشابه به طور كلي شامل يك دوربين مستقر در دماغه و حسگرهای تعيين زاويه بدنه نسبت به راستاي دوربين و سپس تطبيق موشك با زاويه مورد نظر براي اصابت به هدف توسط اعمال نیروی سطوح کنترلی و سامانههاي پردازشگر است.
هر يك از كارهاي قفل روي هدف و هدايت موشك تا برخورد به آن با توجه به فناوريهاي مورد استفاده ميتواند توسط انسان و يا به طور خودكار اجرا شود. این سامانه امکان تعقیب هدف را نیز به صورت خودکار فراهم کرده و امکان خروج از موقعیت شلیک را به هواپیما میدهد.
لازم به ذکر است سامانه هدفگیری اپتیکی در قیاس با رادارهای فعال و رادارهای تصویرساز محدودیت هایی دارد اما بسیار ارزانتر بوده و در بسیاری از شرایط جوی معمولی اثربخشی کافی دارد از این رو میتوان از بمبها و موشکهای مجهز به این سامانه برای شرایط عادی و بردهای نچندان بلند به طور مؤثری بهره گرفت و موشکهای گرانقیمتر راداری را برای سایر مأموریتها در نظر گرفت.
با مقایسه موشک کروز نمایش داده شده با نمونههای مشابه، در نظر داشتن حدود وزنی و ابعاد بالهای آن و سایر پارامترهایی که توضیح آن مد نظر این گزارش نیست، میتوان سرعت پیمایشی بیش از 0.6 ماخ را برای آن تخمین زد.
پیشران جت موجود در این موشک وظیفه حفظ این سرعت را به طور ثابت برای رسیدن به هدف بر عهده دارد که موجب اجرای سریعتر مأموریت در مقایسه با بمبهای دورایستا با همین برد میشود. این بمبها به دلیل عدم برخورداری از پیشران به مرور دچار افت سرعت میشوند.
ورودی هوای موتور جت موشک کروز هواپایه در زیر بدنه آن
برد بالای 100 کیلومتری این موشک که دستکم دو برابر بمبهای قاصد است افزايش شعاع پوشش منطقه براي ضربه زدن توسط هواپيماي حامل ميشود. همانطور كه پيشتر اشاره داشتيم، با بهرهگيري از این موشک و قاصد3 براي پوشش یک منطقه با عرض چند صد کیلومتر حداقل به 50 درصد هواپيماي عمل كننده كمتر نياز است كه باعث ایجاد ظرفیت برای اجرای مأموریتهای بیشتر در یک زمان ميگردد.
برد بالای 100 کیلومتر عملاً موشک کروز جدید را به يك سلاح دورايستاي تمام عيار تبديل نموده كه روند طي شده در سالهای اخیر تلاش مجموعه متخصصان دفاعی کشور را براي رسيدن به بردهاي بالاتر در اين رده از تسليحات در عين حفظ دقت و هوشمندي سلاح را نشان میدهد.
در يك عمليات دوربرد نفوذ به خاك دشمن، برد بالاي این موشک تهديد از جانب نيروي دفاعي دشمن را به ميزان چشمگيري كاهش میدهد زيرا اساسا با شليك اين موشك از فواصل دور و کاهش میزان نفوذ در فضای دشمن، هواپيماي عمل كننده از تيررس پدافند در امان ميماند و اين تاكتيك حمله، ريسك عملياتهاي ضربتي را حتي به دور از پوشش هوايي خودي به كمترين ميزان ميرساند.
از سوي ديگر دقت بسيار بالا و نزدیک به صفر، هوشمندي در تعقيب هدف و هدايت تمام خودكار، احتمال اصابت و انهدام هدف را نيز به بيشينه رسانده و در مجموع باعث افزايش تأثيرگذاري قدرت هوايي كشور ميگردد.
بنابراين موشک کروز جدید به معناي واقعي يك سلاح دورایستا و نقطه زن محسوب ميشود كه نقش مؤثري در افزايش كارايي نيروي هوايي در عملياتهاي خود دارد.
انهدام يك هدف با يك بمب امروزه توسط مجموعه بمبها و موشکهای جدیدی كه عملياتي شدهاند ميسر شده و بضاعت كمّي نيروي هوايي با افزايش كيفي معجزهآساي تسليحات به تثبيت قدرت هوايي جمهوري اسلامي ايران در منطقه كمك شاياني کرده است.
نظرات شما عزیزان:
.: Weblog Themes By Pichak :.